Familieopstellingen: zó brengen ze onzichtbare patronen aan het licht

explosieve doorbraak Nov 28, 2023

 Familieopstellingen: zó brengen ze onzichtbare patronen aan het licht

Door lotsverbondenheid ben je onlosmakelijk verstrengeld met je (biologische) familiesysteem van herkomst. Een familieopstelling is een effectieve methode om inzicht te krijgen in het krachtenveld van jouw familie en hoe jij daarbinnen functioneert. Maar wat gebeurt er dan precies tijdens zo’n familieopstellingen workshop? En wat doet het op de langere termijn? Hoe het energetische veld precies werkt blijft ook voor haar in zekere zin een raadsel. Maar ‘wil je gelukkig zijn of het snappen?’ vraag ik mijn cliënten dikwijls. Als je het systemische werken helemaal wilt begrijpen, ga je naar je hoofd en werkt de opstelling minder door in je hele lichaam. En laat in je lichaam nou net de heling liggen…

 

Tijdens de familieopstelling ga je onzichtbare familiepatronen op een diep niveau voelen. Tegelijkertijd vindt er een innerlijke schoonmaak plaats op een niveau waar je met je ratio niet bij kunt. Daaruit kunnen belastende patronen zijn ontstaan, die je ervaart in je dagelijkse leven. De patronen die zich in het familiesysteem voordoen, blijven zich herhalen, dus ook de belastende patronen. Als je goed op je eigen plek staat in het familiesysteem, blijk je met veel meer gemak je weg te vinden in je dagelijkse leven. Tijdens een opstelling worden onzichtbare patronen zichtbaar gemaakt en daarmee voor jou beter hanteerbaar in het dagelijkse leven. Bij familieopstellingen ga je ervaren hoe het is om op jouw eigen en unieke plek te staan in je familiesysteem, en wat het effect is als dat niet het geval is. Je wordt je niet alleen via je ratio bewust van de dynamiek waar je mee te maken hebt, maar je voelt het ook in je lichaam. Vaak voel je ook de potentie die in jou beschikbaar is”.

 

Hoe werkt een opstelling? 

Els: “De client komt met een vraag, die als ingang geldt voor de opstelling. De vraag kan zijn ‘waarom lukt het me niet om relaties in stand te houden en hoe kan ik dat veranderen?’ Of ‘het lijkt alsof ik in mijn leven tegelijkertijd op het gaspedaal én op het rempedaal druk; hoe kan ik dat doorbreken?’ Of ‘ik kan niet tegen autoriteit, dus ik heb altijd te maken met strijd, wat zoveel energie kost’. Of ‘ik draag allerlei verantwoordelijkheid voor anderen, maar mijn eigen grenzen overschrijd ik steeds; hoe kan ik leren loslaten?’ De opsteller vraagt vaak nog even door en verbindt zich door een innerlijke houding met deze client en het systeem van herkomst.

De vraag doet er eigenlijk niet toe. Wat essentieel is dat iets ‘gezien’ wil worden. Er moet dus wel kracht achter de vraag zitten. Ik doe geen opstelling over vragen die voortkomen uit nieuwsgierigheid of op niveau’s die jou niets aangaan. Je hebt bijvoorbeeld niet het recht te weten wat bij je ouders speelt; wel hoe de dynamiek naar jou toe is. Hierna begint het opstellingenwerk. Andere deelnemers worden uitgenodigd om als representant te dienen voor iemand uit jouw familiesysteem.

Ze staan bijvoorbeeld voor de vraaginbrenger, de vader, de moeder, het geaborteerde kind, de oma, een kind van de vraaginbrenger etc. Ze stellen zich op een bepaalde wijze op in de ruimte. Representanten blijken in staat te zijn om heel zuiver te voelen wat zich afspeelt in de personen die ze representeren, wat jou waardevolle informatie geeft”.